De bekendste Italiaanse gerechten

De bekendste Italiaanse gerechten feature image 02

Samenvatting Artikel

Deze Italiaanse gerechten zijn wereldberoemd

Ben jij benieuwd wat de bekendste gerechten zijn uit de Italiaanse keuken? Misschien ben je van plan om binnenkort zelf Italiaans te gaan koken of ga je lekker uit eten in een Italiaans restaurant.  Italië kent vele overheerlijke gerechten en is meer dan pizza alleen. Wat zijn precies de lekkerste en meest bekende gerechten uit Italië? Wij zochten het uit en hebben ze voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek de bekendste Italiaanse gerechten!

Lasagne

Lasagne is een van de meest bekende gerechten uit Italië, maar wist je dat de naam hiervan eigenlijk uit Griekenland komt? In het Grieks betekent ‘Lasanon’ ook wel platte koek uit deeg. Lasagne is een pasta-ovenschotel die met verschillende lagen wordt gemaakt. Zo is er de combinatie waarbij er plakken pasta waartussen Parmezaanse kaas, gehakt en groente zit. In Nederland maken we lasagne soms ook met Bechamelsaus, maar in Napels maken ze traditionele lasagne zonder bechamelsaus. Tegenwoordig bestaan er verschillende varianten op lasagne. Denk bijvoorbeeld aan lasagne met spinazie of lasagne met zalm. Ook deze varianten zijn zeker het proeven waard. 

Risotto

Risotto is een rijstspecialiteit uit het noorden van Italië. In de 19e eeuw leefden mensen door armoede van de rijstvelden. Boter of kaas kon niet worden gekocht. Risotto is een bereiding waar van alles aan werd toegevoegd om hier vervolgens een gerecht van te maken. Zo werd de rijst aangebakken en voegde men hier olijfolie, ui en knoflook aan toe. Er kon ook bouillon of wijn aan toegevoegd worden voor een nog betere smaak. Later werden er aan de risotto ook nog vlees, vis en verschillende soorten kaas toegevoegd. Dit gaf de risotto net even wat extra’s en maakte het gerecht compleet.

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara is pasta die gemaakt wordt van spaghetti, pancetta, eieren, buikspek van een varken en kaas. Dit kan Pecorino (schapenkaas) zijn of Parmigiano. Bij dit gerecht wordt geen room gebruikt. Spaghetti Carbonara is komt oorspronkelijk bij de mijnwerkers vandaan, die dit als eerste maakten. De spaghetti wordt nadat deze heet is gemixt met kaas, eieren en spek totdat er een romig geheel ontstaat. 

Foccacia

Focaccia is ook wel een plat brood dat op een dikke deeglaag gebaseerd is. De basis hiervan is vergelijkbaar met pizza, maar is een stuk dikker. Hoe focaccia smaakt kan variëren, wat afhankelijk is van hoeveel kruiden en knoflook er gebruikt worden. Focaccia wordt traditioneel in een steenoven gebakken of in een haard. Doorgaans wordt het als bijgerecht bij andere maaltijden gegeten, zoals salades, soepen en pasta’s.

Panzanella

Panzanella is een frisse salade die van origine uit Toscane komt. Dit is een van de bekendste salades uit Italië. Het gerecht is gebaseerd op oud brood en diverse groenten en wordt ook wel een oud boerengerecht genoemd. Panzanella is samengesteld uit seizoensgroenten en oud brood met een afwerking van overheerlijke olijfolie. Panzanella is dan ook zeker de moeite waard om te proberen.

Welke van de meest bekende Italiaanse gerechten ga jij zeker eens proeven? 

Recente blog artikelen
Rome feature image 01

Wat te doen in Rome?

Ga jij binnenkort naar Rome en wil je de mooiste bezienswaardigheden in Rome aanschouwen? Rome kent vele prachtige bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan. Wij zochten uit wat de mooiste bezienswaardigheden in Rome zijn en hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Lees meer »
Amalfi feature image 01

Amalfi kust: wat te doen?

Ben jij van plan om de Amalfi kust te bezoeken? Bezoek je Amalfi kust, dan zijn er vele plekken die je zeker niet over mag slaan. Er valt namelijk meer dan genoeg moois te zien aan de Amalfi kust.

Lees meer »