De bekendste Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnen feature image 01

Samenvatting Artikel

Deze Italiaanse wijnen zijn wereldberoemd

Ben jij benieuwd wat de bekendste Italiaanse wijnen zijn? Prosecco, Brut en Spumante d’Asti zijn de meest bekende mousserende wijnen die je in Italië kunt vinden. Deze wijnen hebben allemaal een ander gebied van herkomst, zijn gemaakt van een andere druif en hebben elk zo hun eigen manier van productie. Dit maakt deze wijnen stuk voor stuk uniek. De ene wijn wordt bijvoorbeeld meer gedronken tijdens het voorgerecht, terwijl de andere wijn meer een dessertwijn is. In Italië wordt wijn het gehele jaar door gedronken.

In dit artikel vertellen wij je meer over de meest bekende Italiaanse wijnen en gaan wij wat dieper in op deze wijnen. Lees snel verder en ontdek meer!

Prosecco

Prosecco is een van de meest bekende Italiaanse wijnen en wordt veel gebruikt als terras- en aperitiefwijn. Je kunt op elk tijdstip en in iedere bar wel een glaasje prosecco zien drinken. Prosecco is fris, bruisend, bloemig van geur en heeft ook een ietwat zoete smaak. Het is de perfecte verbeelding van ‘het goede leven’ ook wel ‘la dolce vita’ genoemd. Prosecco komt uit het plaatsje Conegliano, wat 50 kilometer ten noorden van Venetië ligt. Hier wordt al eeuwenlang stille witte wijn van Prosecco druiven gemaakt. Echter kwam wijnproducent Antonio Carpene op een dag op het idee om een mousserende variant te maken. Dit werd dus Prosecco, wat vanaf de eerste dag al een groot succes was. Deze wijn mag alleen de naam Prosecco hebben als deze ook echt uit het Prosecco gebied komt. 

Tip: Een van de bekendste Prosecco’s? Denk dan aan Bottega Gold Prosecco, dit een is een Prosecco in de opvallende gouden fles.

Bottega Gold Prosecco

Brut

Brut is een droge mousserende wijn die op dezelfde manier wordt bereid als klassieke champagne. Daarom heeft Brut ook het predikaat ‘Metodo Classico’. Dit betekent dat er eerst een stille witte wijn gemaakt wordt die dus nog niet mousserend is. Deze gaat in flessen, waarna er suiker en gistcellen aan toegevoegd worden. Vervolgens vindt er een gisting in de fles plaatst. Het vrijkomende koolzuur kan hierbij niet ontsnappen, waardoor de bubbels in de wijn ontstaan.

De zacht gistende flessen worden vervolgens enkele jaren in koele kelders gelegd, zodat de bubbels fijn over de wijn verdeeld worden. De wijn is op het moment dat deze gedronken wordt dan ook zacht prikkelend en heeft een intense en droge smaak. Brut is een wat vollere en zachte wijn dan champagne en veel mensen geven dan ook de voorkeur aan deze wijn.

Spumante d’Asti

Ook Spumante d’Asti is een zeer beroemde wijn in Italië. Deze komt uit het noordwesten van Italië uit de regio Piemonte. Dit betekent ook wel ‘voet van de berg’. Piemonte levert vele bijzondere rijden. Veel daarvan zijn rode wijnen, maar ook de Spumante d’Asti, wat een witte wijn is, komt hier vandaan. Spumante betekent ook wel ‘mousserend’ in het Italiaans. Asti staat ook wel voor de plaatsnaam waar de wijngaarden zich bevinden. Hier groeien volop witte muskaatdruiven, wat de basis is voor Spumante d’Asti. Spumante d’Asti is ook wel een frisse, bruisende lichtgele wijn die licht zoetig is en beschikt over een rijk muskaat aroma. De rijke smaak van deze wijn is wat hem zo populair maakt.

Heb jij deze bekende Italiaanse wijnen al geprobeerd? Ontdek hier nog meer Italiaanse wijnstreken op Startup24.

Recente blog artikelen
Rome feature image 01

Wat te doen in Rome?

Ga jij binnenkort naar Rome en wil je de mooiste bezienswaardigheden in Rome aanschouwen? Rome kent vele prachtige bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan. Wij zochten uit wat de mooiste bezienswaardigheden in Rome zijn en hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Lees meer »
Amalfi feature image 01

Amalfi kust: wat te doen?

Ben jij van plan om de Amalfi kust te bezoeken? Bezoek je Amalfi kust, dan zijn er vele plekken die je zeker niet over mag slaan. Er valt namelijk meer dan genoeg moois te zien aan de Amalfi kust.

Lees meer »